Navigace: Úvod > Blog > Výživa > Med jako zázrak?

Med jako zázrak? | VIP

Lukáš Obršál | 06.07.2020 | Kategorie: Výživa

Dnes si v krátkosti popíšeme jak dokonalá může být včelí alchymie.

Dnes si v krátkosti popíšeme jak dokonalá může být včelí alchymie.

 

Surový živý nepasterizovaný med

Dneska bych Vám chtěl v krátkosti popsat, výhody nepasterizovaného medu a kde se dá sehnat.

O tom, že jsou včely jako takové neuveřitelné stvoření, se nemusíme ani bavit. Evolučně nás převyšují a myslím si, že jejich systém je perfektní. Jejich alchymii člověk nejspíše nikdy dostatečně neporozumí a myslím si, že je to naprosto v pořádku. Nemusíme vědět vše.

Všechny včelí produkty jsou tajemná přírodní alchymie a jeden z největších darů lidstva, které můžeme dostat, co se živin týče.

 

 

V každém gramu je spoustu živin a vše je perfektní.

Ať už jde o ambrosii (fermentovaný včelí pyl), včelí med nebo mateří kašičku.

Zároveň je známé, že vědci, kteří se již pokusili vytvořit produkt s nejlepšími doplňky stravy, tak se vždy podobali mateřskému mléku a včelímu produktu, co se živin týče a taktéž včelích produktech máme neustále látky, které dosud nejsou pojmenovány a pochopeny.

 

Co nám tedy dá přírodní nepasterizovaný med?

Živé enzymy vitamíny , minerály a všechny ostatní živiny jsou zachovány v celku.

Taktéž poskytuje spoustu přírodních antioxidantů. Zároveň pomáhá růstu a aktivitě bifidobakterií.

Pouze med , který nebyl zpracován krystalizuje s intenzitou a má plně prospěšné vlastnosti, které měla příroda v úmyslu.

Antioxidační aktivita: Tyto antioxidační sloučeniny v tomto naturálním sladidle existují pro jeho zachování a kvalitu, proti žluknutí a zabarvení a proto se uzavřený surový med nikdy nezkazí.

 

 

Je Med vhodný pro sportovce?

Myslím si, že rozhodně ano, je to skvělý zdroj energie před tréninkem, který nám pomáhá dát rychlou energii a zároveň pomáhá svalům zotavit se po těžkém tréninku nebo jiné sportovní aktivitě.

 

Na co mohu med ještě použít?

Co se týče kosmetiky, jsem zastáncem názoru, že bychom na sebe měli "patlat" věci, které sami sníme, protože i kůže je živý orgán a není jedno co na ní dáme. Vše vstřebává a i dnešní novodobé kosmetiky mají na nás posléze dopad a není malý!

Proto se mi u medu líbí, že se dá taktéž využít jako kosmetika, zkuste někdy použít do obličejových masek, koupelových olejů, vlasových kondicionérů a dalších kosmetických produktů a určitě budete spokojeni. Med je totiž přírodní zvlhčovač a díky tomu má schopnost přitahovat a zadržovat vlhkost.

Další věci, co se o medu častokrát neví, je, že je sladší než cukr, na to bych dával pozor a taktéž bych s tím i podle toho zacházel.

 

 

Med je chutí sladší než cukr, takže na případné slazení je vždy potřeba méně. Studie ukázaly, že jídla připravená s medem vydrží déle a skvěle chutnají.

 

Je každý med, který koupím RAW?

Nemyslím si, že by tomu tak bylo, už jenom z hlediska, že skoro každý kdo dnes med chce, tak v tekutém stavu, tím pádem dojde vždy k většímu ohřevu, abychom dosáhli tohoto skupenství a tím se "zbavíme" veškerých prospěšných látek, jaká škoda, ale kdo chce tam , pomozme mu tam.

Dále taktéž tekutý med se plní lépe do lahví, čistí a dobře se s ním manipuluje i u Vás doma, proto to možná vyžadujeme, ale uniká nám pravý smysl, proč bychom měli mít med spíše RAW, než tekutý. Vždy upřednostňuji kvalitu nad kvantitou a to platí i ZDE.

Podle zákona je dovoleno med zahřívat na max. 50° - 55° C tak aby se v něm nevytvořili nežádnoucí enzymy. Tyto látky nejsou nijak extra škodlivé, ale naznačuje, že se to s ohříváním trochu přehnalo a med přišel o veškerou kvalitu, co v sobě měl.

 

Kde seženu tedy RAW med?

Nejspíše se dá v dnešní době sehnat už jen u místního menšího farmáře. Pokud vytáčíš med z pláství, přímo do láhve, tak to jde. Tepelně nezpracovaný ed je zároveň tvrdý, takže jakmile ho vytočíte, ztuhne. Pokud se zde bavíme o tom, co konzumovat RAW, myslím si ,že med je jasnou ukázkou toho, co nám nepasterizované věci mohou přínést.

Sežeňte si menšího včelaře a poproste ho o RAW med, který je nezpracovaný a myslím si, že se nepřestanete divit, jak moc dobře chutná a co vše Vám přinese!

 

To se mi líbí (0)

Prozatím nebyly k příspěvku uděleny žádné komentáře.
Buďte první, kdo jej okomentuje!

Přihlášení

x

x